Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pane Hermánku přestaňte se k tomuto tématu vyjadřovat. Od Vás je to nehoráznost.

1 0
možnosti
VC

Dalo by se to tak říc. Vás poslali s chmelu domů a my do týdne tam odjeli a celých čtrnáct dní si užívali léta v polích.

0 0
možnosti
JL

Autor věrně popisuje, jak se končí bezstarostné mládí a začíná tvrdá realita. U této generace, byl nutně takovým předělem srpen 68. R^

Protože, je to psané v osobní rovině, jsou reakce některých diskutérů poměrně těžce nepochopitelné.

10 1
možnosti
Foto

No, že by invazí vojsk Varšavské smlouvy skončilo bezstarostné mládí a začala tvrdá realita není reálné.

Tvrdá realita začíná ukončením školy, začátkem nové školy, nástupem do zaměstnání, svatbou nebo jinou významnou událostí. Ale určitě ne pohledem na jedoucí tanky.

Tou invazí se hodně změnilo hlavně pro komunistické kádry, které pak byly vylučovány ze strany a následně i z vedoucích pozic.

Pro běžné normální lidi se změnilo to, ale až 14 měsíců po invazi v listopadu 1969, že byly zrušeny staré výjezdní doložky a byly nahrazeny novými, s daleko přísnějšími podmínkami vydání.

A život za "Normalizace"? Totéž, jako když člověk vymění verzi Windows. Něco se změnilo k lepšímu, něco k horšímu, ale stále to byl socialismus, i když v trochu jiné verzi.

4 8
možnosti
JN

J48o73s55e58f 80N81i30k78l

6. 8. 2016 17:43

...události roku 1968 ( a údálosti "pražského jara") jinak prožívali lidé na venkově (zemědělci měli napilno) a jinak lidé ve velkých městech, jinak ho prožívali lidé, kterým byl znárodněn majetek a jinak dělníci...byl jsem svědkem , když jsem chodil po pražských hospodách, vyhrožování komunistům fyzickou likvidací zastřelením či oběšením, jako kluk, kterému sem tam prošlo nějaké to pivo, jsem měl v hlavě zmatek...srpen 1968 je potřeba chápat v historické geopolitickém kontextu...

5 3
možnosti
Foto

Ve škole jsme chvilku oslovovali paní učitelku "paní" a za nějakou dobu se vrátili opět k soudružkám. V kasárnách zpřístupnili ruský obchod veřejnosti, takže my děti jsme si chodily pro výborné bonbóny na váhu. Vše se uklidnilo, vrátilo do starých kolejí a životní úroveň rostla - za Husáka se začalo ve velkém stavět, nové továrny, byty, školy, samoobsluhy do každé vesnice. Když se přeneseme v čase o třicet let nazpět, do německé okupace, vychází z tohoto srovnání osmašedesátý velmi pokojně. Kdo by si v osmatřicátém a v devětatřicátém dovolil psát po zdech "okupantí, běžte domů"? Když se přeneseme o dvacet let dopředu, kdy USA v prosinci 1989 intervenovaly do Panamy, tak v tomto srovnání byl u nás ráj na zemi. Vojska Varšavské smlouvy nebombardovala po půlnoci objekty ve městech, nezabila víc než tisíc civilistů, nestřílela po podezřelých lidech na ulicích, nevypalovala obytné domy, neházela mrtvé do masových hrobů, neuvěznila sedm tisíc lidí bez soudu, nezničila domy dvaceti tisíc lidí, neshromažďovala lidi v záchytných táborech bez soudu atd. Když se přeneseme v prostoru, když kolem roku 1968 vojska USA bombardovala Laos a shodila na civilisty více bomb než shodila v celé druhé světové válce, v tichosti, zatímco dokument o okupaci Československa rozeslali po celém světě, pak... zlatá normalizace...

8 13
možnosti
PS

P42e53t94r 24S88k23á69l43a

6. 8. 2016 14:40

Autor nám předkládá svoje osobní vzpomínky na události v srpnu 1968 a na to, co pak následovalo. Nijak to neporovnává s německou okupací, To ostatně ani nemůže, tu nezažil. Takže Vaše reakce, že v devětatřicátem bylo hůř a že v Americe zase "mlátí černochy" je zcela mimo mísu.

11 6
možnosti
Foto

nedělejte z toho kovbojku, dr.Husák nebyl diktátor Pinochet. Oni mizeli nějací lidé ?

7 5
možnosti
PS

P59e66t73r 37S82k41á54l51a

6. 8. 2016 15:45

A kde je v článku porovnání Husáka s Pinochetem a zmínka o mizení lidí?

2 4
možnosti
MR

M92a46r94t64i86n 15R10a35m

6. 8. 2016 13:16

Mám podobný vzpomínky! Karma

1 0
možnosti
SN

:-)......Bylo to skutečně překvápko, ale my co jsme žili na vesnici a museli se starat o to aby nám úroda neshnila a včas jsme na podzim zaseli, tak nás to trochu míjelo, ne, že bychom se z toho radovali.

Jenže...bylo mi 30, pracoval jsem, jak se tenkrát pravilo, jako THP a kdybych něco zadrbal, nemohl jsem se vymlouvat, že se mi nepovedlo"podnikatelský záměr"! To byla doba, kdy se ještě dbalo na pořádek a účetnictví muselo klapat na haléř.

Inventura.....to byla hrůza! Měli jsme chlápka ne ředitelství statku, ten počítal i motyky a lopaty ! Tomu dnes už asi nebudete věřit. Čili byli jsme mladí, měli rodiny, pro mně práce byla koníčkem, někteří to mohou nazvat kolaborací s režimem. Možná se to objeví i v diskusi. Ale taková byla doba! R^R^R^

7 0
možnosti
MS

Svou práci musel odvést každý, nejenom kolchozníci :-P. To ale neznamenalo, že člověk těžce neprožíval, co se dělo kolem a že by ho to "trochu míjelo". :-/

3 0
možnosti
FS

Sa utorem lze v některých věcech souhlasit.Ať se na to díváme jakkoli,byla to okupace.Akorát bych opravil autora .Německá vojska naše hranice nepřekročila.A ti kluci sovětští byli úplně vykulení,očekávali kontrarevolučního ozbrojeného nepřítele.

4 0
možnosti
Foto

To jistě. Ale já zase slyšel, že pomalu ani netušili, kde jsou.

2 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 634x
Jsem vystudovaný strojař, který pracoval v kultuře. Píšu do šuplíku, mám rád filmy, hudbu, francouzské brambory a svoji ženu. Nesnáším pokrytectví, násilí a neserióznost.

Seznam rubrik