Hvězdné války - Síla usíná

27. 01. 2016 16:10:45
Tenhle příběh pro mne vlastně začal už "před dávnými časy v předaleké galaxii". Přesněji řečeno v roce 1992 na parkovišti u gymnázia...

Jednoho podzimního večera v nejmenovaném městě mělo dojít k onomu tajemnému setkání a předání kontrabandu. Dlouho před smluveným termínem jsem vyčkával v autě na parkovišti a sledoval, jak vítr prohání listí. Světla přijíždějícího automobilu naznačovala, že je to tady. S mrazením v zádech a plný očekávání jsem vystoupil. Z vozu cizokrajné značky se vynořil podmračený muž, mlčky mi předal malý balíček, cvičeným pohybem shrábl bankovky a zmizel ve dveřích místní diskotéky.

Byl to Slávek Jíša, v té době populární pražský dikžokej a přivezl mi něco nevídaného a neslýchaného. První tři díly (epizody IV-VI) na originálních kazetách VHS. Před těmi dávnými časy, milé děti, se ještě filmy neprodávaly jak housky na krámě, neexistovaly videopůjčovny, počítače měly jantarové obrazovky bez obrázků a slovo internet jsme ani nezaslechli.

Patřím ke generaci, kterou zvláště první díly poznamenaly. Všichni jsme věděli, že je to vlastně pohádka, kde Honzu vystřídal Luke Skywalker, princezna zůstala zachována a zlého čaroděje nahradil Darth Vader se svými přisluhovači. Ale mezi různými drsňárnami jako Running Man, Rambo a dalšími perlami to byl balzám pro oko i duši. Tenkrát se ještě Chewie jmenoval Žvejkal, rytíři Jedy a roboti Er dva dé dva a Cé tři péo. V pozdějších vylepšených dílech na DVD a BR se všechno dalo postupně do pořádku.

Od té doby uplynulo mnoho času, u epizod I-III jsme moc neřvali nadšením, ale měly smysl a triky byly zase o krok dál. Občasné klopýtnutí jako s Jar Jar Binksem jsme producentům laskavě odpustili. O to víc jsme očekávali odkládaný příchod epizody VII a s ní opět "probuzené síly". Brzy jsme se měli probudit my, diváci. Dočkali jsme se jakéhosi remaku s dějem předvídatelným jak u Honzíkovy cesty a vykradeným snad ze všech dílů. Nová doba přináší nové nápady. K nejoblíbenějším robotům od dob robota Emila, vzbuzujícím emoce (něhu, lítost, humor), přibyla jakási kutálející se koule bez duše, temný a děsivý Darth Wader se přatransformoval na podivného mladíka, který po sundání přilby taktéž vzbuzoval lítost. A Chewbacca s Han Solem to už nemohli zachránit. Temná síla nikde. Jen dávno známé scény s průlety okolo Hvězdy smrti (i ten tlustý pilot byl recyklován), souboj na lávce v luftu a neustálé pokusy o hlášky, které si pro jejich duchaplnost stejně nikdo nepamatuje. Ve "starých" dílech se nemohl rytířem Jedi stát kdekdo a výcvik byl i pro vyvoleného nesmírně obtížný. Tady se nachází světelné meče někde pohozené, šermovat s nimi umí každý, kdo jde kolem, a na vlastnostech tajemného řádu rytířů vlastně nic není.

A temná síla stále nikde. Snad příště.

Autor: Zdenek Pfeifer | středa 27.1.2016 16:10 | karma článku: 8.61 | přečteno: 323x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 570 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 301 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 608

Jsem vystudovaný strojař, který pracoval v kultuře. Píšu do šuplíku, mám rád filmy, hudbu, francouzské brambory a svoji ženu. Nesnáším pokrytectví, násilí a neserióznost.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...